top of page

NIEDZIELA 18.05.2025

DZIEDZINIEC

11.00 - 19.00 Sprzedaż stoiskowa, winiarze na dziedzińcu, w salach atrakcje różne, przed Fortecą piknik

Kup bilet w przedsprzedaży - 79 zł

11.00

Otwarcie imprezy. Wspólne zdjęcie

SALA WYKŁADOWA

Komentowane degustacje prowadzą Katarzyna Puk, sommelierka, doradczyni winiarska,  Maciej Nowicki, dziennikarz Ferment, Winicjatywa, krytyk winiarski

i Michał Sobieszuk, bloger winiarski, organizator winnej turystyki

12.00

Polskie wina warte swojej ceny, czyli kiedy warto sięgnąć do portfela. M. Nowicki – 79 zł

13.30

To jest przyszłość, czyli o jakich polskich winach będzie głośno.

M. Sobieszuk – 79 zł

15.00

Polska Nieoczywista, czyli niespodziewane wina od rodzimych producentów. M. Nowicki – 79 zł

16.30

Polskie musiaki, czyli przegląd najlepszej metody tradycyjnej

od rodzimych winiarzy. K. Puk – 79 zł

SALA RESTAURACYJNA

11.00

Śniadanie z bąbelkami – 79 zł

Smakołyki z rolniczego targu w Fortecy, polskie wino musujące, sok z Wiatrowego Sadu, kawa, herbata. 

Kup bilet w przedsprzedaży - 79 zł
(uwaga bilet w 2 częściach, ze względu na różną stawkę VAT)

12.30

Pairing, czyli jak celnie dobierać wino i jedzenie (wstęp wolny, 30 miejsc)

 

Warsztaty z Patrycją Siwiec i Adamem Pawłowskim

14.00

Zrób sobie winnicę (wstęp wolny, 30 miejsc)

 

Prezentacja Marii Włodarczyk z winnicy Pańska Góra, o tym, jak TO się robi i czy warto próbować.

15.30

Pairing, czyli jak celnie dobierać wino i jedzenie (wstęp wolny, 30 miejsc)

 

Warsztaty z Patrycją Siwiec i Adamem Pawłowskim

17.00

25 lat zmartwychwstawania polskiego winiarstwa

 

O historii, dniu dzisiejszym i przyszłości polskiego winiarstwa, z Honorowymi Gośćmi Festiwalu Białe Czerwone’25, Romanem Myśliwcem i Markiem Bieńczykiem, porozmawia Lech Mill.

"...często bywało ono tak wytrawne, że trzeba je było przerabiać na ocet. Najbardziej znane były winnice zielonogórskie, chociaż tamtejsze wino sączono ponoć przez kostkę cukru, zaś winem z pobliskiego Wińska, zwanym "morderczym", częstować miano skazańców, bo było to tańsze niż utrzymanie szubienicy” E. Różańska; Magazyn GW, 14.02.2001r.​​

KAWIARNIA - KSIĘGARNIA

Słodkie i wytrawne wypieki Kai Kręglickiej, kawa, herbata, chill out

Sprzedaż książek, z szansą na spotkanie autorów

13.00 i 15.00

Komentowane oprowadzanie po stoiskach festiwalowych

 

Mariusz Kapczyński, twórca portalu Winisfera i autor Atlasu Win polskich poprowadzi autorski tour i wskaże najciekawsze odkrycia, wyraziste pewniaki i nadzieje przyszłości polskiego winiarstwa na naszym festiwalu.

bottom of page