top of page

DOLNOŚLĄSKIE

tlo dlugie_Obszar roboczy 1 kopia 7 copy 16.png
WSILESIAN1.jpg
11

SILESIAN

DANE TELEADRESOWE

tel. 609120800 

email: biuro@winnicasilesian.pl 

www.winnicasilesian.pl 

REGION

Dolnośląskie

WIELKOŚĆ WINNICY

11 ha

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

60 tys. butelek rocznie

SZCZEPY

Riesling, Roter Riesling, Souvignier Gris, Johanniter, Seyval Blanc, Solaris, Jutrzenka, Hibernal, Bianca, Rondo, Regent, Cortis

ENOTURYSTYKA

Specjalnością winnicy stały się regularnie organizowane winne pikniki, na których gotują doskonali kucharze z całej Polski.  

Cyklicznie organizowane są oprowadzane degustacje, a od maja winnicę będzie można zwiedzać samodzielnie z audioprzewodnikiem, próbkami win i koszykiem piknikowym z regionalnymi przysmakami.  

WŁAŚCICIELE

Rodzina Mazurków, Esben Madsen

O SOBIE

Ta 11 ha winnica położona w sercu Dolnego Śląska na Przedgórzu Sudeckim, oddalona jest zaledwie 40 minut od Wrocławia. Właściciele wierzą, że doskonałe wino powstaje w winnicy, dlatego od 2023 roku uprawa prowadzona jest ekologicznie.  

Nazwa Silesian została zainspirowana osobistą historią. Rodzina Mazurków zajmuje się hodowlą koni od pięciu pokoleń, a po wojnie stadnina została odbudowana tylko dzięki zakupowi sześciu klaczy rasy śląskiej (łac. Silesian). Położona na granitowym stoku winnica to nie jedyna atrakcja tego miejsca. XVII-wieczny przypałacowy folwark, winiarnia znajdująca się w zabytkowej stajni, sala degustacyjna z widokiem na pola lawendy oraz regularnie organizowane pikniki z szefami kuchni z całej Polski tworzą jego niezwykły klimat. 

Winnica Czarna Stodoła .jpg
14

CZARNA STODOŁA

DANE TELEADRESOWE

Winnica Czarna Stodoła, Tąpadła 13n, 58-124 Tąpadła 

REGION

Dolnośląskie

WIELKOŚĆ WINNICY

1 ha

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

10 tys. butelek rocznie

SZCZEPY

Chardonnay, Johanniter, Muscaris, Solaris, Regent

ENOTURYSTYKA

prowadzimy sprzedaż wina na miejscu w winnicy, winnica posiada miejsce do degustacji wina

WŁAŚCICIELE

Julia Ciechowicz, Jakub Górski

O SOBIE

Robimy wino, bo lubimy je pić 

Maria Jaworek_WinniceJaworek.jpg
17

JAWOREK

DANE TELEADRESOWE

Winnice Jaworek sp. z o.o. 
ul. Kościuszki 48A, 55-330 Miękinia 
info@winnicejaworek.pl / 663 944 445

REGION

Dolnośląskie

WIELKOŚĆ WINNICY

15,25 ha 

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

40 tys. butelek rocznie. 

SZCZEPY

Auxerrois, Bachuy, C.Carbon, C.Carol, C.Cortis, C.Dorsa, Chardonay, Dakapo, Dornfelder, Gamay, Gewurtztraminer, Gruner Veltliner, Merlot, Monarch, Pheonix, Pinot Gris, Pinot Noir, Regent, Reosler, Riesling, Schwarzriesling, Silvaner, Solaris, Zweigelt

ENOTURYSTYKA

Kompleks Winnic Jaworek mieści się w zabytkowym folwarku, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Na przestrzeni lat rozbudowaliśmy naszą winnicę o restaurację i hotel, tworząc wyjątkowe miejsce na mapie Dolnego Śląska. Można spróbować tu naszych win, w towarzystwie wyśmienitych dań polskiej kuchni, a także odpocząć i zrelaksować się w małym klimatycznym hotelu. Ponadto, przez cały rok organizujemy zwiedzanie winiarni i piwniczki, połączone z degustacją naszych win.

 

WŁAŚCICIELE

Ewa i Lech Jaworek

O SOBIE

Winnice Jaworek rozwijamy od 2001 roku. To lokalna, rodzinna inicjatywa, która zrodziła się z historii i potencjału miejsca, w którym działamy. Tuż pod Wrocławiem, w Miękini, rejonie, gdzie tradycje winiarskie sięgają XII wieku, stoją stare, poniemieckie ruiny folwarku. To tam Ewa i Lech Jaworek zapoczątkowali działalność, którą przejmuje drugie pokolenie- córka Maria Jaworek. Rozwój winnicy i chęć tworzenia najwyższej jakości win sprawiły, że winorośl, z której powstają nasze produkty, uprawiamy na ponad 15 hektarach, na trzech parcelach: w Miękini (7,13 ha), Wińsku (5,22 ha) oraz Piotrkowiczkach (2,9 ha), co sprawia, że jesteśmy jedną z największych winnic w Polsce. Poza tradycyjną produkcją win białych i czerwonych, oferujemy również wina różowe, pomarańczowe, a także musujące produkowane metodą Charmata, unikalne wino Miodowe tworzone na bazie moszczu gronowego, a w sezonie letnim również winne piwa. Po wielu latach, w 2023 roku, do naszej oferty dołączyły również mocne alkohole. Z połączenia naszej pasji do wina, z wysokimi procentami, powstała Okowita Winna, będąca destylatem naszych win. W niedalekiej przyszłości do kolekcji dołączy również gin, brandy, a nawet whisky. 

zdjecie winnica jadwiga 3.jpg
12

JADWIGA

DANE TELEADRESOWE

Gospodarstwo Rolne Marek Janiak, Ozorowice, ul. Jodłowa 73, 55-114 Wisznia Mała, tel. 514 061 069, biuro@winnicajadwiga.pl

REGION

Dolnośląskie, Wzgórza Trzebnickie

WIELKOŚĆ WINNICY

2 ha

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

12 tys. butelek rocznie

SZCZEPY

Johanniter, Muscaris, Chardonnay, Sauvignier Gris, Rondo, Regent, Pinot Noir

ENOTURYSTYKA

Podczas sezonu letniego w naszej winnicy organizujemy pikniki i degustacje, które ogłaszamy w naszych social media. Oprócz tego przy winiarni prowadzimy sprzedaż dla gości.

WŁAŚCICIELE

Beata i Marek Janiakowie

O SOBIE

Winnica Jadwiga to rodzinne gospodarstwo winiarskie prowadzone przez Marka i jego syna Mikołaja, skupiające się na uprawie winorośli i produkcji wina. Każdy sezon pracy w winnicy zaczyna się wczesną wiosną od wyprowadzenia na nowo krzewów winorośli, które dopiero na jesień wydadzą winogrona gotowe do produkcji wina. W tym czasie należy zadbać o roślinę i jej prawidłowy rozwój, chronić ją przed szkodliwym działaniem natury i dbać, aby rosła w „ucywilizowany” sposób. 

 

Portfolio Winnicy Jadwiga stara się łączyć klasykę i naturalność. W najbliższym czasie premierę będą miały wina naturalnie musujące z rocznika 2023 w tym wszystkim dobrze znany Orange Pet Nat ze szczepu johanniter, oraz orange z muscarisa ukrywający się pod nazwą Petnateris. 

IMG-20231116-WA0000.jpg
15

TRZEBNICKA

DANE TELEADRESOWE

Nr tel: 781188867

Korneliusz Bartłomiejczyk 

REGION

Dolnośląskie

WIELKOŚĆ WINNICY

3 ha

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

3 tys. butelek rocznie

SZCZEPY

Pinot Noir, Zweigelt, Solaris, Souvignier Gris, Riesling, Chardonnay 

ENOTURYSTYKA

Zwiedzanie winnicy i winiarni z degustacją 

WŁAŚCICIELE

Korneliusz Bartłomiejczyk 

O SOBIE

Z miłości do wina tworzymy wyjątkowe miejsce w którym z chęcią przyjmujemy gości. Organizujemy degustacje, które mają niepowtarzalny klimat. Uwielbiam pracę w winiarni, która daje daje mi dużo satysfakcji, ponieważ w każdym roku uzyskujemy niepowtarzalny produkt z wysokiej jakości owoców uzyskanych z własnej uprawy w winnicy. 

winnica_moderna_portret_MB.jpg
18

MODERNA

DANE TELEADRESOWE

Krakowiany, 55-095 Długołęka

REGION

Dolnośląskie

WIELKOŚĆ WINNICY

3,1 ha

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

18 tys. butelek rocznie

SZCZEPY

Cabernet Cortis, Chardonnay, Riesling, Johanniter, Pinot Gris, Pinot Noir, Rondo, Scheurebe, Muscaris

ENOTURYSTYKA

tak

WŁAŚCICIELE

Nestor Kościański

O SOBIE

Rolnik/socjolog z wykształcenia, bankowiec z zawodu, winiarz z wyboru, less is more

WinnicaOperaIrmina.jpg
13

L'OPERA

DANE TELEADRESOWE

mail: info@winnicalopera.pl

REGION

Dolnośląskie, Wzgórza Trzebnickie

WIELKOŚĆ WINNICY

2 ha

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

24 tys. butelek rocznie

SZCZEPY

Solaris, Cabernet Cortis, Bronner, Chardonnay

ENOTURYSTYKA

Brak

WŁAŚCICIELE

Irmina Szpak

O SOBIE

 Projekt naszej winnicy powstał wiele lat temu, kiedy jeszcze studiowałam we Włoszech na Uniwersytecie we Florencji. To w słonecznej Italii poznałam tajniki produkcji wina, oraz korzystałam z wszelkich okazji zwiedzania i degustowania włoskich winnic. We wczesnych latach 2000 winnica w Polsce była dość odważnym przedsięwzięciem i chyba to budziło we mnie największą chęć jej realizacji. Wiedziałam, że chcę produkować wina najwyższej jakości, a do tego potrzebuję najlepszego enologa i tak się zaczęło. Wraz z kolegą enologiem, który studiował we Florencji właśnie enologię zaczęliśmy snuć plany o inwestycji w Polsce, winna mapa Europy rozszerzała się pomału w stronę wschodu i pomyśleliśmy, że będzie to fajna przygoda łącząca nasze pasje, ale też mająca  przed sobą wyzwanie tj., zrobienie wysokiej jakości win, konkurencyjnych na rynkach europejskich i światowych. Myślę, że patrząc na sukcesy naszych win na konkursach międzynarodowych dobrze reprezentujemy nasz piękny kraj.

Zdjęcie profilowe - Winnica Kindler.jpg
16

KINDLER

DANE TELEADRESOWE

Uniejowice 46, 59-516 Zagrodno, tel. 607 856 362, e-mail: info@winnicakindler.pl

REGION

Dolnośląskie

WIELKOŚĆ WINNICY

2,5 ha 

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

12 tys. butelek rocznie. 

SZCZEPY

Pinot Blanc, Johanniter, Riesling, Solaris, Pinot Noir

ENOTURYSTYKA

Przyjmowanie grup/wycieczek, możliwość zwiedzania winnicy oraz degustacje

 

WŁAŚCICIELE

Kamil Kindler 

O SOBIE

Napędza mnie pasja.

Mam 39lat, z wykształcenia inż. mechaniki i budowy maszyn. Od lat działam w branży konstrukcyjnej

Uprawą winorośli i produkcją wina zajmuję się od 2012 roku jednocześnie zgłębiając wiedzę winiarską.

Winnica Jakubów winiarz.jpg
19

JAKUBÓW

DANE TELEADRESOWE

Michał Pajdosz,

Jakubów 14

59-160 Radwanice

tel.: 725387463 , mail: pajdosz@winnicajakubow.pl

REGION

Dolnośląskie

WIELKOŚĆ WINNICY

2,5 ha

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

Brak danych

SZCZEPY

Riesling, Traminer, Solaris, Hibernal, Dornfelder, Rondo, Regent

ENOTURYSTYKA

Brak danych

WŁAŚCICIELE

Michał Pajdosz

O SOBIE

Zgodnie ze starą prawdą, że jakość wina rodzi się w winnicy wiele uwagi poświęconej krzewom winorośli i pracy przy ich uprawie jest wyczuwalne w każdym łyku wina pochodzącego z owoców dojrzewających w Winnicy Jakubów. Ideą Winnicy jest produkowanie win naturalnych, bez dosładzania cukrem, klarowanych na drodze naturalnej sedymentacji i zlewania znad osadu, odzwierciedlających w maksymalnym stopniu charakter odmiany winorośli z których pochodzą oraz terroir winnicy.

bottom of page