top of page

ŁÓDZKIE

tlo dlugie_Obszar roboczy 1 kopia 7 copy 16.png
Winnica Witaj Słońce 4.jpg
6

WITAJ SŁOŃCE

DANE TELEADRESOWE

Mnich Probostwo 1, 99-322 Oporów 

REGION

Łódzkie

WIELKOŚĆ WINNICY

2,35 ha

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

15 tys. butelek

SZCZEPY

Solaris, Muscaris, Bianca, Seyval Blanc, Johanniter, Regent, Cabernet Cortis 

ENOTURYSTYKA

Posiadamy 3 pokoje w budynku winnicy z widokiem na winnicę - całoroczne 

Sala degustacyjna całoroczna na 40 – 50 osób 

Zaplecze enoturystyczne wspierane jest rozwiązaniami pasywnymi: duże przestrzenie okienne, pompa ciepła, panele fotowoltaiczne, gruntowy wymiennik ciepła. Dbamy o następne pokolenia. 

WŁAŚCICIELE

Sylwia i Arkadiusz Prośniewscy 

O SOBIE

Witaj Słońce! 

Dobrze, że Jesteś 

Wsłuchujemy się w głos naszych Gości. Dopasowujemy do Jego rytmu i wyobrażeń. Jeśli śniadanie, to do wyboru menu i godzina, jeśli degustacja czy zwiedzanie winnicy – wszystko po wcześniejszym ustaleniu. Nie narzucamy swojego towarzystwa jeśli Gość przyjechał do nas tylko, by wyciszyć się i pobyć w samotności, ale jesteśmy zawsze w pobliżu. 

Winnica, zakorzeniona w naturze 

Mnich Probostwo i Winnica Witaj Słońce. Miejsce w Polsce centralnej, gdzie przekraczając bramę winnicy, Gość wkracza w inny, sielski i przyjazny świat. To oaza spokoju, strefa wyciszenia i relaksu. Odcięcia się od zgiełku. 

Gwiazdy, wschód czy zachód słońce tylko czekają na Twoją atencję. Masz tu możliwość obserwacji ptaków, motyli, zwierząt leśnych przebiegających po polach. To kontakt z naturą, który pozwala nam na ugruntowanie w szybko pędzącym świecie. To możliwość uczestnictwa w żniwach… a po całym, ciężkim dniu pracy, integracja przy ognisku. 

Witaj Słońce to miejsce spokojnego oddechu, nabrania wiatru w żagle, naładowania baterii. Wszystko to umożliwia kontakt z przyrodą, z winoroślami. Wieś to radość z życia, radość z przebywania z ludźmi, to prostota … która staje się luksusem. 

W zgodzie z naturą – eko 

Od pola do stołu. Dosłownie. Ale od pola do stołu w poszanowaniu natury. Bez chemii. Zarówno uprawiając winorośle jak i produkując wino. 

Kochamy róże  

Tak, kochamy róże. Kutno, z którym sąsiadujemy jest również nazwane Miastem Róż. Ale róże posadzone przy naszych 51 rzędach winorośli mają nie tylko wymiar estetyczny. Przede wszystkim róża jest rośliną wskaźnikową dla winorośli. Oznacza to tyle, że jeśli jakaś choroba miałaby zaatakować winorośl, najpierw pojawi się na róży. Dlatego bacznie obserwujemy nasze nasadzenia. 

DIY 

Wiele rzeczy znajdujących się w budynku to nasze dzieło. Lampy z mchu chrobotka reniferowego, lampki z korków po winie, odnowione meble na wysoki połysk, łapacz snów czy makrama zrobione przez lokalną artystkę, czy choćby wieszak na papier toaletowy zrobiony z jutowego sznurka……Szczycimy się, że wśród przyjaciół winnicy mamy artystkę, której rysunki można podziwiać w budynku winnicy…..My po prostu kochamy to miejsce. 

Filozofia Wabi- Sabi 

Wabi-sabi to filozofia, która przeciwstawia się konsumpcjonizmowi, stawia na naturalność i promuje tezę, że nie wszystko musi być doskonałe! To odnajdywanie piękna w nieperfekcyjnych przedmiotach, w rzemiośle… . Rysy czy zadrapania, ślady użytkowania, surowość to właśnie powinno być docenione we wnętrzu. U nas są to przedmioty z duszą. Stara rodzinna maszyna do szycia, drewniana misa do wyrabiania chleba, łopata do pieca, 100 letnia szafa, wiekowa podkowa ….to tylko początek naszej historii. 

Sylwia, od kilku tygodni prowadzi blog www.jawiniarka.pl  

DomJanton_właściciel.jpg
7

DOM JANTOŃ

DANE TELEADRESOWE

Wymysłów Francuski, 3 

95-082 Dobroń 

Tel. +48 787 81 18 81 

www.domjanton.pl 

https://www.facebook.com/Winnica.Janton 

https://www.instagram.com/winnica_dom_janton/ 

REGION

Łódzkie

WIELKOŚĆ WINNICY

2,5 ha

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

10 tys. butelek

SZCZEPY

Seyval Blanc, Solaris, Riesling, Cabernet Cortis, Rondo

ENOTURYSTYKA

Nie oferujemy

WŁAŚCICIELE

Beata Jantoń

O SOBIE

Beata Jantoń - właścicielka i enolog 

Kocha wino, kuchnię i wszystko z nimi związane...🥂 

Ukończyła licencjat z Biotechnologii na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz podwójne magisterium: z Enologii (Univeriste de Bordeaux) oraz Zarządzania Winnicą i Winiarnią (Bordeaux Sciences Agro) a także certyfikat WSET - III poziom oraz Dyplom ukończenia najbardziej prestiżowej szkoły kulinarnej na świecie Cordon Bleu w Paryżu.  

W jej pasji do wina przeplata się nie tylko wiedza teoretyczna, ale także praktyczne doświadczenie zdobyte podczas licznych praktyk w renomowanych winnicach we Francji, Hiszpanii czy Anglii. Jej podróż po świecie enologii i kulinariów nie kończy się na zdobytych tytułach - to ciągłe poszukiwanie nowych smaków, doświadczeń i inspiracji, które nadają kształt jej kreatywnej drodze. 

bottom of page