
ŁÓDZKIE


WITAJ SŁOŃCE
DANE TELEADRESOWE
Mnich Probostwo 1, 99-322 Oporów
REGION
Łódzkie
WIELKOŚĆ WINNICY
2,35 ha
WIELKOŚĆ PRODUKCJI
15 tys. butelek
SZCZEPY
Solaris, Muscaris, Bianca, Seyval Blanc, Johanniter, Regent, Cabernet Cortis
ENOTURYSTYKA
Posiadamy 3 pokoje w budynku winnicy z widokiem na winnicę - całoroczne
Sala degustacyjna całoroczna na 40 – 50 osób
Zaplecze enoturystyczne wspierane jest rozwiązaniami pasywnymi: duże przestrzenie okienne, pompa ciepła, panele fotowoltaiczne, gruntowy wymiennik ciepła. Dbamy o następne pokolenia.
WŁAŚCICIELE
Sylwia i Arkadiusz Prośniewscy
O SOBIE
Witaj Słońce!
Dobrze, że Jesteś
Wsłuchujemy się w głos naszych Gości. Dopasowujemy do Jego rytmu i wyobrażeń. Jeśli śniadanie, to do wyboru menu i godzina, jeśli degustacja czy zwiedzanie winnicy – wszystko po wcześniejszym ustaleniu. Nie narzucamy swojego towarzystwa jeśli Gość przyjechał do nas tylko, by wyciszyć się i pobyć w samotności, ale jesteśmy zawsze w pobliżu.
Winnica, zakorzeniona w naturze
Mnich Probostwo i Winnica Witaj Słońce. Miejsce w Polsce centralnej, gdzie przekraczając bramę winnicy, Gość wkracza w inny, sielski i przyjazny świat. To oaza spokoju, strefa wyciszenia i relaksu. Odcięcia się od zgiełku.
Gwiazdy, wschód czy zachód słońce tylko czekają na Twoją atencję. Masz tu możliwość obserwacji ptaków, motyli, zwierząt leśnych przebiegających po polach. To kontakt z naturą, który pozwala nam na ugruntowanie w szybko pędzącym świecie. To możliwość uczestnictwa w żniwach… a po całym, ciężkim dniu pracy, integracja przy ognisku.
Witaj Słońce to miejsce spokojnego oddechu, nabrania wiatru w żagle, naładowania baterii. Wszystko to umożliwia kontakt z przyrodą, z winoroślami. Wieś to radość z życia, radość z przebywania z ludźmi, to prostota … która staje się luksusem.
W zgodzie z naturą – eko
Od pola do stołu. Dosłownie. Ale od pola do stołu w poszanowaniu natury. Bez chemii. Zarówno uprawiając winorośle jak i produkując wino.
Kochamy róże
Tak, kochamy róże. Kutno, z którym sąsiadujemy jest również nazwane Miastem Róż. Ale róże posadzone przy naszych 51 rzędach winorośli mają nie tylko wymiar estetyczny. Przede wszystkim róża jest rośliną wskaźnikową dla winorośli. Oznacza to tyle, że jeśli jakaś choroba miałaby zaatakować winorośl, najpierw pojawi się na róży. Dlatego bacznie obserwujemy nasze nasadzenia.
DIY
Wiele rzeczy znajdujących się w budynku to nasze dzieło. Lampy z mchu chrobotka reniferowego, lampki z korków po winie, odnowione meble na wysoki połysk, łapacz snów czy makrama zrobione przez lokalną artystkę, czy choćby wieszak na papier toaletowy zrobiony z jutowego sznurka……Szczycimy się, że wśród przyjaciół winnicy mamy artystkę, której rysunki można podziwiać w budynku winnicy…..My po prostu kochamy to miejsce.
Filozofia Wabi- Sabi
Wabi-sabi to filozofia, która przeciwstawia się konsumpcjonizmowi, stawia na naturalność i promuje tezę, że nie wszystko musi być doskonałe! To odnajdywanie piękna w nieperfekcyjnych przedmiotach, w rzemiośle… . Rysy czy zadrapania, ślady użytkowania, surowość to właśnie powinno być docenione we wnętrzu. U nas są to przedmioty z duszą. Stara rodzinna maszyna do szycia, drewniana misa do wyrabiania chleba, łopata do pieca, 100 letnia szafa, wiekowa podkowa ….to tylko początek naszej historii.
Sylwia, od kilku tygodni prowadzi blog www.jawiniarka.pl

DOM JANTOŃ
DANE TELEADRESOWE
Wymysłów Francuski, 3
95-082 Dobroń
Tel. +48 787 81 18 81
https://www.facebook.com/Winnica.Janton
https://www.instagram.com/winnica_dom_janton/
REGION
Łódzkie
WIELKOŚĆ WINNICY
2,5 ha
WIELKOŚĆ PRODUKCJI
10 tys. butelek
SZCZEPY
Seyval Blanc, Solaris, Riesling, Cabernet Cortis, Rondo
ENOTURYSTYKA
Nie oferujemy
WŁAŚCICIELE
Beata Jantoń
O SOBIE
Beata Jantoń - właścicielka i enolog
Kocha wino, kuchnię i wszystko z nimi związane...🥂
Ukończyła licencjat z Biotechnologii na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz podwójne magisterium: z Enologii (Univeriste de Bordeaux) oraz Zarządzania Winnicą i Winiarnią (Bordeaux Sciences Agro) a także certyfikat WSET - III poziom oraz Dyplom ukończenia najbardziej prestiżowej szkoły kulinarnej na świecie Cordon Bleu w Paryżu.
W jej pasji do wina przeplata się nie tylko wiedza teoretyczna, ale także praktyczne doświadczenie zdobyte podczas licznych praktyk w renomowanych winnicach we Francji, Hiszpanii czy Anglii. Jej podróż po świecie enologii i kulinariów nie kończy się na zdobytych tytułach - to ciągłe poszukiwanie nowych smaków, doświadczeń i inspiracji, które nadają kształt jej kreatywnej drodze.