top of page

DOLNOŚLĄSKIE

jakubow.jpg
7

JAKUBÓW

DANE TELEADRESOWE

Michał Pajdosz,

Jakubów 14

59-160 Radwanice

tel.: 725387463 , mail: pajdosz@winnicajakubow.pl

REGION

Dolnośląskie

WIELKOŚĆ WINNICY

2,5 ha

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

Brak danych

SZCZEPY

Riesling, Traminer, Solaris, Hibernal, Dornfelder, Rondo, Regent

ENOTURYSTYKA

Brak danych

WŁAŚCICIELE

Michał Pajdosz

O SOBIE

Zgodnie ze starą prawdą, że jakość wina rodzi się w winnicy wiele uwagi poświęconej krzewom winorośli i pracy przy ich uprawie jest wyczuwalne w każdym łyku wina pochodzącego z owoców dojrzewających w Winnicy Jakubów. Ideą Winnicy jest produkowanie win naturalnych, bez dosładzania cukrem, klarowanych na drodze naturalnej sedymentacji i zlewania znad osadu, odzwierciedlających w maksymalnym stopniu charakter odmiany winorośli z których pochodzą oraz terroir winnicy.

dobre kindler.JPG
8

KINDLER

DANE TELEADRESOWE

Winnica Kindler, Uniejowice 46

59-516 Zagrodno 

tel 607 856 362 

REGION

Dolnośląskie

WIELKOŚĆ WINNICY

2 ha 

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

3,5 tys. butelek rocznie. 

SZCZEPY

Solaris, Johanniter, Pinot Blanc, Riesling, Pinot Noir 

ENOTURYSTYKA

możliwość zwiedzania winnicy, winiarni oraz degustacja dla max. 20 osób. Brak noclegów.

 

WŁAŚCICIELE

O SOBIE

Kamil – wiek 34 lata. Z wykształcenia inżynier Mechaniki i Budowy Maszyn. Z zawodu konstruktor maszyn. Winnice założyłem w 2012 r , posadziłem 100 szt krzewów winorośli, jako hobby i odskocznia od 8 godzinnej pracy przed komputerem.  

dobre jadwiga.JPG
9

JADWIGA

DANE TELEADRESOWE

Gospodarstwo Rolne Marek Janiak, Ozorowice, ul. Jodłowa 73, 55-114 Wisznia Mała, tel. 514 061 069, biuro@winnicajadwiga.pl

REGION

Dolnośląskie, Wzgórza Trzebnickie

WIELKOŚĆ WINNICY

1 ha

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

12 tys. butelek rocznie

SZCZEPY

Regent, Rondo, Cabernet Cortis, Johanniter, Muscaris

ENOTURYSTYKA

Winnica leży na  Dolnośląskim Szlaku Piwa i Wina i przy winiarni jest wydzielony domek degustacyjny. Okolica jest atrakcyjna turystycznie ze względu na wyjątkowe zabytki np. zespół klasztorny w Lubiążu i Bagnie oraz gęstą sieć szlaków rowerowych.

WŁAŚCICIELE

Beata i Marek Janiakowie

O SOBIE

Pracą we własnej winnicy zajmuję się od 2015r a wcześniej przez ponad 20 lat pracowałem w branży spożywczej jako technolog i osoba zrządzająca sprzedażą. Tradycje winiarskie były obecne w rodzinie od dawna, gdyż w latach 50-60. XX w została założona pierwsza winnica. Obecne zajęcie jest jedyną aktywnością zawodową , która poza celem komercyjnym ma propagowanie aktywności społecznej i gospodarczej ludzi w obszarze wiejskim.

DSC_5888-Edit[1].jpeg
10

DE SAS

DANE TELEADRESOWE 

Winnica de Sas 

56-320 Krośnie 

Czeszyce 9A 

535 991 882 

71 384 56 90 

  

REGION 

Dolnośląskie, Dolina Baryczy 

  

WIELKOŚĆ WINNICY 

3 ha 

  

WIELKOŚĆ PRODUKCJI  

3,5 tys. butelek rocznie 

  

SZCZEPY 

Gewuertztraminer, Riesling, Solaris, Regent, Pinot Gris, Pinot Noir 

  

ENOTURYSTYKA 

Domek - 13 miejsc noclegowych 

  

WŁAŚCICIELE 

Anna Zuber, Leszek Budzyński - Kaukaz 

  

O SOBIE 

Robimy wina naturalne z jak najmniejszą ingerencją człowieka, wina z Qvevri, z miłości do natury z pasji do życia. 

dobre agat.jpg
11

AGAT

DANE TELEADRESOWE 

Winnica Agat, Sokołowiec 113; 59-540 Świerzawa 

  

REGION 

Dolnośląskie 

  

WIELKOŚĆ WINNICY 

1,6 ha 

  

WIELKOŚĆ PRODUKCJI  

4,5 tys butelek rocznie 

  

SZCZEPY 

Johanniter, Riesling, Pinot Gris, Solaris, Cabernet Cortis, Rondo Regent 

  

ENOTURYSTYKA 

tak, noclegi (14 pokoi) 

  

WŁAŚCICIELE 

 

O SOBIE 

Gospodarstwo o łącznej powierzchni 5,5 ha to nie tylko winnica, ale również pensjonat. Agat to jedyna w Polsce winnica o powierzchni 1,6 ha, położona na stoku wulkanu wygasłego przed około 300 mln lat. Podłoże stanowią skały ‒ porfiry, melafiry i tufy wulkaniczne. Prawdziwa kopalnia różnorodnych minerałów, stanowiąca bazę dla powstających tu win. Agroturystyka oferuje bazę noclegową w 14 pokojach oraz wyżywienie oparte głównie na lokalnych produktach. 

dobre moderna.jpg
12

MODERNA

DANE TELEADRESOWE

Krakowiany, 55-095 Długołęka

REGION

Dolnośląskie

WIELKOŚĆ WINNICY

3 ha

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

15 tys. butelek rocznie

SZCZEPY

Cabernet Cortis, Chardonnay, Johanniter, Muscaris, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling, Rondo

ENOTURYSTYKA

tak, zwiedzanie winnicy, degustacje, jednodniowa restauracja Żar Wino (raz na miesiąc w sezonie)

WŁAŚCICIELE

Nestor Kościański

O SOBIE

Rolnik/socjolog z wykształcenia, bankowiec z zawodu, winiarz z wyboru, less is more

Panrafal.1.jpg
13

WZGÓRZ TRZEBNICKICH

DANE TELEADRESOWE 

Węgrów 22A, 55-095 Mirków 

  

REGION 

Dolnośląskie, Wzgórza Trzebnickie 

  

WIELKOŚĆ WINNICY 

3,5 ha 

  

WIELKOŚĆ PRODUKCJI  

10-30 tys. butelek rocznie 

  

SZCZEPY 

Riesling, Gewurztraminer, Chardonnay, Pinot Gris 

Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Regent, Rondo 

  

ENOTURYSTYKA 

Degustacje, zwiedzanie – aktualnie bez noclegów 

  

WŁAŚCICIELE 

Rafał Wesołowski 

  

O SOBIE 

Przygoda z winiarstwem rozpoczęła się 26 lat temu... Pomysł Winnicy przewijał się od samego początku. Jednak dopiero w 2002 roku udało się znaleźć odpowiednie miejsce. 

Nasadzenia rozpoczęły się w 2008 roku. Pierwsze wina do sprzedaży trafiły już z rocznika 2011. 

Specyficzny mikroklimat Wzgórz Trzebnickich daje doskonałe warunki do uprawy winorośli. Gleby lessowe dają esencjonalne i mineralne wina. 

WinospodŚlęży_właściciele.jpg
14

WINO SPOD ŚLĘŻY

DANE TELEADRESOWE 

Winiarnia: ul. Mirosławicka 22, 55-050 Michałowice 

  

REGION 

Dolnośląskie 

  

WIELKOŚĆ WINNICY 

0,75 ha 

  

WIELKOŚĆ PRODUKCJI  

4,9 tys. butelek rocznie 

  

SZCZEPY 

Gewurztraminer, Riesling, Solaris, Merlot, Pinot Noir, Seyval Blanc, Dornfelder 

  

ENOTURYSTYKA 

możliwość zwiedzania winnicy i winiarni, brak miejsc noclegowych 

  

WŁAŚCICIELE 

Jadwiga Boinska,  

Piotr Wylegalski 

  

O SOBIE 

Za wszystkimi stoją dwie osoby i ich pasja – Jadzia i Piotr. W 2013 kupiliśmy pierwszy hektar ziemi i tak się to wszystko zaczęło. Lokalizacja samej winnicy oraz nachylenie stoku pozwoliły nam na wybór bardziej wymagających i szlachetnych odmian. Obecnie winnica obejmuje zarówno uprawę winorośli jak i czarnej porzeczki odmiany Gofert. Większość owocujących nasadzeń pochodzi z 2015 roku.  

Naszym celem jest stworzenie najwyższej jakości polskiego wina, w oparciu o rodzime owoce jak i najwyższej klasy winogrona, dlatego w latach 2016-2017 Jadzia (z zawodu biegły rewident) ukończyła podyplomowe studia z Technologii Winiarstwa na Uniwersytecie Przyrodniczym. Również w 2017 roku zakończona została inwestycja w winiarni, kupiliśmy zbiorniki umożliwiające sterowanie automatycznie temperaturą co pozwoli nam na stworzenie wina najwyższej jakości. 

Wszystkie nasze wina tworzymy samodzielnie, dbając o każdy szczegół produkcji. Słuchamy uwag wszystkich naszych klientów tak, aby nasze wina spełniały oczekiwania najbardziej wymagających konsumentów. 

Winnica położona jest w niezwykłym i malowniczym miejscu - na stokach góry Ślęży, w otulinie Ślężańskiego Parku Krajobrazowego. W najbliższej okolicy swój początek ma wiele szlaków oraz ścieżek edukacyjnych i archeologicznych, tereny te są zarówno cenne przyrodniczo jak i historycznie. 

© Białe Czerwone 2019, designed by Pionty 

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page