© Białe Czerwone 2019, designed by Pionty

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

DANE TELEADRESOWE

Winnice Kojder, ul. Gryfińska 37 B, 74-105 Pniewo

REGION

Zachodniopomorskie

WIELKOŚĆ WINNICY

5 ha

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

20 tys. butelek rocznie

SZCZEPY

Souvignier gris, Solaris, Johanniter, Muscaris, Cabernet Cortis

ENOTURYSTYKA

Odwiedzającym oferujemy spacer po winnicy, oprowadzenie po winiarni i degustację win, również takich prosto ze zbiorników. Wszystko połączone jest z opowieściami o sposobie uprawy winorośli i winifikacji.

WŁAŚCICIELE

Artur i Anna Kojder

O SOBIE

Winnice Kojder to przedsięwzięcie rodzinne. Prowadzone jest przez rodzeństwo- Annę i Artura, jednakże bez wsparcia pozostałych członków rodziny byłoby to niemożliwe. Na co dzień w uprawie winorośli pomagają zarówno dziadkowie, jak i rodzice.

Pierwsze nasadzenia zostały założone w 2015 roku. Od początku postawiliśmy na ekologię. Jako jedyni w Polsce jesteśmy członkami prestiżowego stowarzyszenia ECOVIN.

KOJDER

DANE TELEADRESOWE

Maciej Karpiński (dyrektor ds. sprzedaży i marketingu): m.karpinski@winnicaturnau.pl; 530 506 044

Marta Stempka: m.stempka@winnicaturnau.pl; 577 940 092

Adres do korespondencji:

Winnica Turnau

Baniewice 115

74-110 Banie

REGION

Zachodniopomorskie

WIELKOŚĆ WINNICY

28 ha

WIELKOŚĆ PRODUKCJI 

130 tys. butelek rocznie

SZCZEPY

Solaris, Rondo, Regent, Hibernal, Johanniter, Riesling, Seyval Blanc

ENOTURYSTYKA

Winnicę można odwiedzić spontanicznie – pracownicy zawsze znajdą czas, aby pokrótce opowiedzieć o procesie powstawania naszych win i przedstawić jego efekty. Otwarci jesteśmy dla odwiedzających nas gości od poniedziałku do soboty w godzinach 11.00-17.00.

Istnieje jednak możliwość zwiedzanie Winnicy Turnau. Oferujemy 2,5 godzinną wycieczkę, która podzielona jest na trzy etapy: spacer po winnicy, zwiedzanie winiarni oraz degustację 4 naszych win, w czasie której podajemy także regionalne sery zagrodowe od zaprzyjaźnionych z nami serowarów. Podczas degustacji przekonają się Państwo, że wina polskie nie odbiegają jakością od tych z bardziej znanych regionów winiarskich i potrafią zaskoczyć swoim stylem.

WŁAŚCICIELE

Zbigniew Turnau, Jacek Turnau, Grzegorz Turnau, Tomasz Kasicki

O SOBIE

Trwające od 2010 roku nasadzenia oraz remont dziewiętnastowiecznego budynku gospodarczego pozwoliły na stworzenie nowoczesnej winnicy z własną przetwórnią. Fakt, że rzecz dzieje się w Polsce – kraju niekojarzącym się jednoznacznie z winem – skłoniła właścicieli do szukania wsparcia wśród bardziej doświadczonych winiarzy. Zaproszenie do współpracy z Winnicą Turnau przyjął Frank Faust – uznany twórca win z Nadrenii.

Jako producent polskiego wina poczuwamy się do odpowiedzialności, by tworzyć trunki z największą starannością i dbałością o szczegóły. Zależy nam by to, co znajdzie się w kieliszkach naszych gości i klientów, zaskoczyło ich najwyższą jakością i na długo pozostało w pamięci.

Winnica Turnau składa się z dwóch parceli mających w sumie 28 hektarów. Obsadzone są głównie szczepami solaris i johanniter, a także riesling, hibernal, seyval blanc, rondo, regent i cabernet. Tworzymy również wino lodowe z zamarzniętych zimą owoców a w niedalekiej przyszłości w naszej ofercie pojawi się polskie wino musujące. Dobrze wyposażona przetwórnia i własne laboratorium pozwalają na precyzyjne kontrolowanie wszystkich parametrów wina, na każdym etapie produkcji. W zabytkowym budynku wytwórni znajdują się również biura, sala degustacyjno-koncertowa oraz sklep, w którym klienci dostaną najlepsze wina z Polski, naszej produkcji.

TURNAU